måndag 21 mars 2011

Vem är flykting? + Flyktingströmmar

Vem är flykting?
Enligt FN:s flyktingkommissariat räknas man som flykting om man tvingas lämna sitt land på grund av förföljelse som sker på grund av ras, nationalitet, samhällsgrupp, religion eller politisk uppfattning.
När man talar om flyktingar så brukar man dela in dem i tre grupper; konventionsflyktingar, som är godkända av Genèvekonvention och som man måste ge en ”fristad” till om man skrivit på konventionen. Däremot är man inte bunden till att ge en "fristad" till de facto-flyktingar som har flytt på grund av krig eller inbördeskrig, och till den sista gruppen som flyr från sina hemtrakter men inte sina länder och kallas internflyktingar.
Förutom ovanstående så har man även två gruppindelningar som tyvärr inte kan räkna med att få skydd eller hjälp från andra länder. En ganska ny grupp som man kallar miljöflyktingarna. De är människor som ger sig av från områden som blivit utsatta för miljöförstöring. Och slutligen ekonomiska flyktingar som flyr på grund av svält och fattigdom.

Flyktingströmmar
Efter andra världskriget blev 20 miljoner hemlösa och en flyktingström hade uppkommit och efter Jugoslaviens upplösning (staterna Slovenien, Kroatien, Bosnien-Hercegovina, Serbien, Montenegro och Makedonien) under 1990-talet så hade ytterligare en flyktingström uppkommit. Oftast uppkom de genom etnisk rensning eller tvångsflyttning.
Även i Asien har man haft flyktingströmmar eftersom Indien och Pakistan delades år 1947. Afghanistan var det stora flyktinglandet och under 2003 fanns det över två miljoner afghanska flyktingar kvar i Iran och Pakistan. Det här var ungefär lika många som de palestinska, men de palestinska räknas inte som konventionsflyktingar och tas därför omhand av FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar.
Men man har beräknat att cirka 30 % av världens flyktingar lever i Afrika. Kontinenten består av några av världens fattigaste länder och de har drabbats av massiva flyktingströmmar, som exempelvis Sudan, Burundi och Somalia.

Juliana Paulus

3 kommentarer:

  1. En aktuell flyktingström just nu är de tusentals människorna som väljer att fly undan inbördeskriget i Libyen. De flyr främst till grannländerna för en ökad trygghet, men många söker sig även utanför kontinenten. Italien har drabbats hårt av flyktingströmmarna och nu anropar landet förtvivlat på hjälp av EU för att lyckas hantera den stora mängden asylsökande. Egentligen är inte Italien, liksom andra länder, tvingade att ge skydd åt de facto-flyktingar. Men EU-kommissionären Cecilia Malmström la fram ett förslag att göra ett undantag vid den här situationen. Enligt mig är det självklart att man ska erbjuda skydd åt de facto-flyktingar. Om folket inte kan stanna kvar i sitt egna land för att det råder våldsamma konflikter och väljer att fly för att skydda sina liv förtjänar de skydd. Fast jag förstår att flyktingströmmar tär på ett lands resurser och kostar mycket pengar. Men om vi vänder på situationen och föreställer oss att det blir inbördeskrig i Sverige. Då blir vi själviska, för om vi väljer att fly till ett annat land vill vi få skydd och bli väl bemötta.



    http://www.hbl.fi/text/utrikes/2011/3/18/w60640.php

    http://www.svd.se/nyheter/utrikes/vantad-massflykt-oroar-eu-lander_5967565.svd

    Hanna Bengtson

    SvaraRadera
  2. Här sitter jag i en varm lägenhet, ligger i min säng och lyssnar på musik och tar för givet att jag kommer vakna upp imorgon i ett lugnt samhälle med min familj. En verklighet som många nog önskar sig ha men som alla inte får. Ungefär 42 miljoner människor är på flykt i dagsläget. Många av dem är asylsökande ensamma barn, i Sverige var det 2393 som sökte år 2010 och nu i år fram till mars månad, är det ca 382 barn som har sökt. Så alltså bara i år på tre månader är det 382 barn som har sökt, det blir ca 127 barn i månaden, ca 39 barn i veckan och till sist ca 5 barn per dag. Fem barn per dag som kommer hit utan vare sig föräldrar eller syskon. Som författarinnan till det här blogginlägget har beskrivit, så påstår Genèvekonventionen att folk som flyr sina hem på grund av krig eller inbördeskrig räknas inte som flyktingar. Utan för att du ska få räknas som flykting ska du bli förföljd på grund av ras, nationalitet, samhällsgrupp, religion eller politisk uppfattning. Själv tycker jag att det är helt sjukt! Om det blir krig här i Sverige tillexempel då skulle jag ju självklart vilja bli välmottagen av något annat land och inte bli nekad eftersom jag inte blev förföljd av någon på grund av mitt ursprung. När jag avslutar min kommentar nu kommer jag förmodligen fortsätta leva i min trygga vardag medans folk över hela världen just nu flyr sina hem, städer och länder för en bättre vardag. Ibland kan livet vara ganska orättvist.

    http://www.redcross.se/skolsajt/flyktingar-och-migration/flyktingar-i-sverige/


    http://www.migrationsverket.se/info/418.html

    Linnéa Groth

    SvaraRadera
  3. För 6 år sedan beräknades det att år 2010 skulle 50 miljoner människor på flykt på grund av miljöförändringar - något som vi människor själva orsakat på grund av vårt levnadssätt och disrespekt mot naturen. Självklart ligger inte vi människor bakom alla naturkatastrofer och förändringar i naturen, men till stor del.
    Himalayas glaciärer drar sig tillbaka med ungefär 10 till 15 meter per år, vilket leder till ökad vattenhöjd som slukar landmassorna och minskar boytan för människor. Alla ögrupper som inte ligger särskilt högt över havet kommer att försvinna. Det kommer i sin tur leda till ett ökat antal miljöflyktingar, som inte kommer ha någonstans att bo. Frågan är vad man ska göra med alla dessa flyktingar, de måste ju också bo någonstans.
    Krig och liknande orsaker till flyktingströmmar går inte att förutse, och är därför väldigt svåra att ta hand om. Men glaciärisarnas smältande är ett faktum. Det kommer att hända, och därför måste världen ha en plan för den stora massan miljöflyktingar som kommer finnas om bara några år.
    Miljöflyktingarna tycks vara osynliga för allmänheten, och jag hade aldrig hört begreppet innan jag läste det här blogginlägget och började söka efter information.

    Källor:
    http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/tv-kronikan-mitt-i-planeten
    http://www.yelah.net/arkiverad/20051015095723
    http://www.fria.nu/artikel/5605

    /Emma Mazouch

    SvaraRadera