söndag 20 mars 2011

Ohälsa och sjukdom

Sjukdomar har alltid varit ett problem för oss människor. En sjukdom som sprids mycket fort inom ett område kallas epidemi. Några epidemier som har drabbat mänskligheten med hög dödlighet är pest, kolera och influensa. En epidemi som sträcker sig över större områden, t.ex. en hel världsdel, kallas pandemi.
Man kan bekämpa infektionssjukdomar med hjälp av vaccin. Smittkoppor är en sjukdom som nu anses vara utrotad i hela världen tack vare vaccinet. Det var den sjukdom som den första motgiftet skyddade emot och därför behövs ingen vaccinering av denna sjukdom längre.
En ohälsa som skördar över en miljon människoliv per år, speciellt barn, är mässlingen, trots att det finns vaccin mot den. Vaccineringskostnaderna är inte särskilt höga men i många fattiga länder är det svårt att få ett vaccineringssystem att fungera.
Digerdöden är nog den pestepidemi som flest människor hört talas om. Den ägde rum under medeltiden och det beräknas att Europas folkmängd då minskade med hela 20-40%. Om Europas folkmängd skulle minska med 40% idag skulle det innebära att att 292,8 miljoner människor skulle mista livet vilket är helt obegripligt. Smittan överfördes till människorna via löss från smittade råttor - när råttan avlidit så söker sig loppan till en levande och varm kropp. Människorna kunde även föra smittan vidare via närkontakt eller luften. Pesten saknar vaccin än idag.
I Europa drabbas stor del av befolkningen utav influensa mellan november och maj varje år. Sjukdomen orsakas av virus och länder som ligger i tempererat klimat påverkas mer än de som ligger i subtropiskt eller tropiskt klimat. Man vet inte riktigt varför det är så. Vaccin finns men med några års mellanrum uppstår nya virusvarianter som sprider sig över stora områden innan man har hunnit få fram ett nytt vaccin.
Åren 1918-1920 krävde spanska sjukan drygt 20 miljoner människoliv världen över. Sjukdomen ska ursprungligen kommit från Asien och amerikanska soldater ska ha fört med sig den via USA till Europa. Även Sverige drabbades av spanska sjukan, omkring 40 000 människor ska ha avlidit.
Många epidemier har sitt ursprung i Asien och uppstår när människor och djur lever tätt tillsammans. Det satsas stora resurser på att förhindra att fågelinfluensan och dess virus muteras och börjar sprida sig mellan människor. Ett influensa A virus finns normalt hos vilda fåglar men är lågaggressivt för dem, dock kan de vilda fåglarna bära på flera influensavirus utan att bli sjuka vilket medför att de kan föra smittan vidare till tamfåglar. Många forskare tror att just fågelinfluensan eventuellt kan orsaka nästa pandemi!

Av: Cassandra Nilsson
Källor: Geo-boken, Digerdöden, Spanska Sjukan, Epidemi, Folkmängden i Europa och Fågelinfluensan.

2 kommentarer:

  1. Det första vaccinet skyddade mot smittkoppor som nu anses vara utrotade i hela världen. Smittkoppor är en sjukdom som spanjorerna förde med sig över till syd-och mellan Amerikas indianer. Den var extremt smittsam eftersom virus spreds med mikroskopiskt små droppar i luften. Den yttrade sig i blåsor i hud och slemhinnor, karakteristiskt inkluderande handflator, fotsulor och hårbotten. Dödligheten var hög, 10 % eller mer. (http://www.ne.se/smittkoppor)

    En vanlig infektionssjukdom idag är malaria som drabbar främst människor i U-länder bl.a. i Afrika är det väldigt många som har malaria. Malaria är en parasitsjukdom som sprids genom bett av en mygga av släktet Anopheles. Vi kan byta ut ett hjärta som slutar fungera men i många U-länder insjuknar flera hundra miljoner människor och över en miljon dör av ett myggbett.
    (http://www.lakareutangranser.se/uppdrag/sjukdomar/Malaria)

    En annan stor influensapandemi förutom Spanskasjukan är ”asiaten” 1957 den spred sig som en pandemi över hela världen och räknas till en av de tre pandemierna under 1900-talet. Sjukdomen orsakades av influensa A-virus, som även orsakat spanska sjukan. (http://sv.wikipedia.org/wiki/Spanska_sjukan)

    Anledningen till att vi varje år blir sjuka av influensa som e.x grisinfluensan är att viruset ständigt utvecklas. Små variationer i ytan på viruspartiklarna gör att den immunitet kroppen skapade mot ett influensavirus ena året inte fungerar mot en lite annorlunda variant påföljande år. Nu har alltså forskarna pekat ut var i världen dessa förändringar sker, det ger helt nya möjligheter att utveckla effektiva vacciner. På grund av att människor reser mycket får influensan på en enkel resa jorden runt. http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/influensan-fods-i-asien-och-dor-i-sydamerika


    /Sara Ali p.s skicka mejl istället för att skriva här vad jag får för poäng.

    SvaraRadera
  2. Det beskrivs bra om de sjukdomarna som har varit allvarliga problem för oss under historien och nutida sjukdomar o.s.v. Jag ska berätta om lite mer otäcka sjukdomar som kan drabba oss, både fysisk och psykisk. Sjukdomar som kan bli alltmer allvarligare om 10-20 år, insektsburna sjukdomar. Eftersom att insekter är väldigt små och finns i massor av antal, så finns det också många sjukdomar. Det är främst på två sätt som insekter sprider smitta. Det första är kontaktsmitta. De kan precis som människor dra in smuts i t.ex. byggnader med t.ex. skor och kläder, ”husflugor kan bära miljontals mikroorganismer med sig på fötter och andra kroppsdelar, och är det tillräckligt många är risken stor till en sjukdom”. Det är sådana sjukdomar som vi snackar om som under medeltiden, t.ex. när människan kunde smitta med avföring, på grund av hygienen o.s.v., så smittar flugorna på samma vis. På detta vis kan vi t.ex. bli smittade av dödliga sjukdomar som kolera, tyfus och dysenteri. Den främsta orsaken till att människor blir blinda är spridningen av trakom. Insekter kan också sprida sjukdomar på ett annat sätt genom att fungera som mellanvärdar. Virus, bakterier eller parasiter finns i deras kropp och förs vidaregenom ett bett eller på ett annat sätt.

    För cirka 40 år sedan ansågs alla vanliga insektsburna sjukdomar vara utrotade, som t.ex. malaria, gula febern o.s.v. Men varför började det breda ut sig igen? Ju för precis som bakterier som blir resistens mot t.ex. antibiotika, kan insekter utveckla resistens mot insektsmedel. Så därför blir de starkare och dessutom immun mot vissa insektsmedel. Men det kan också bero på miljö och klimatförändringar. T.ex. i dessa tider när växthuseffekten ökar så finns det också stora risker att det blir fler insektsburna insekter.


    Källor:
    http://www.watchtower.org/z/20030522/article_01.htm
    http://www.watchtower.org/z/20030522/article_02.htm

    /Rasians brorsa

    SvaraRadera