tisdag 22 mars 2011

Migration och den demografiska transitionen



Det finns två typer av migration: intern migration och extern migration. Intern migration är när människor flyttar inom ett land, t.ex mellan två kommuner. Extern migration är när människor flyttar från ett land till ett annat. FN uppskattade år 2000 att ca 175 miljoner människor flyttat från ett land till ett annat. Av dessa levde 35 miljoner i USA, 13 miljoner i Ryssland, och 7 miljoner vardera i Tyskland, Frankrike, Ukraina och Indien. Länder som många lämnar är Irak, Afganistan, Somalia, Mexiko och Haiti.

Vad som får människor att flytta brukar analyseras med hjälp av ''push and pull modellen''. Push faktorer är sådant som får människor att lämna ett område (emigrera). Det kan vara allt från krig och fattigdom till dåliga arbetsmöjligheter. Pull faktorerna är sådant som får folk att vilja flytta till ett visst område (immigrera). Det kan vara allt från bättre möjligheter till arbete till att få leva ett liv utan krig, fattigdom, svält och politisk förföljelse. På 1800-talet emigrerade ca 30 miljoner människor till USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland. Push faktorn då var samma som nu även om den emigrationen var mycket mer omfattande än idag. Ungefär 1,2 miljoner människor lämnade Sverige och procentuellt sett så överträffades vi under den här tiden endast av Irland och Norge. Läs mer om den svenska emigrationen här http://www.utvandrarnashus.se/kunskapsbanken-13048.asp


Även efter de båda världskrigen så lämnade många människor Europa eftersom kontinenten (med vissa undantag) i stort sätt låg i ruiner.
Den demografiska transitionen består av tre skeden.
Skede 1 är i ett förindustriellt samhälle där döds och födelsetal är höga av olika andledningar och folkökningen är liten. Befolkningen förblir ung och jordbruk är en viktig inkomstkälla för alla och även barnen måste hjälpa till och arbeta.

I skede 2 minskar mortaliteten och befolkningen ökar kraftigt. Andledningen till folkökningen är bättre jordbruksmetoder som ger mer och bättre föda till alla samt bättre sjukvård så att det blir mindre sjukdomar som sprider sig (vilket de gjorde i skede 1). Eftersom det finns flera barn nu så styckas gårdarna upp och varje jordbrukare har mindre jord att bruka, det är en annan andledning till att så många europeer stack till Amerika och Australien. För att ha mer orörd jord att bruka.

I skede 3 fortsätter befolkningen att öka trots att färre barn föds. Utvecklingen går framåt och allt fler får jobb i den växande industrin. Industrin är kopplad till städerna så nu sker en kraftig intern emigration, bort från landet och in i städerna. Det kallas urbanisering.
I skede 3 så införs obligatorisk skolgång för barn, kvinnor utbildar sig och får jobb och minskad dödstal bland barn på landet.

I skede 4 avstannar den naturliga folkökningen eftersom nativitet (barn som föds) 0ch mortalitet (folk som dör) tar ut varandra. Majoriteten av befolkningen bor i städerna. I stället för att folk flyttar från landet till städerna så flyttar de nu mellan städer av olika storlek. I vissa länder, t.ex Tyskland och Japan, så minskar till och med befolkningen med det jämnar man ut genom att ta emot flyktingar från krigshärjade länder eller länder som befinner sig i skede 2 eller ''zonen'' mellan skede 2 och 3.

Länkar: Geografiboken sid 123-124, http://http://sv.wikipedia.org/wiki/Demografisk_transition, http://http://www.genealogi.se/wiki/index.php/Emigration, samt länken om svenska utvandrare lite längre upp.

Av: Gustav Eriksson NVSP10a

3 kommentarer:

  1. Migration skapar problem med integration. Hur ska människor som flyttar till ett land med en annan kultur göra för att passa in i och bli delaktig i samhället? När två olika kulturer möts är det lätt att det blir missförstånd. Om samhället kraftigt strävar efter assimilering kan immigranterna känna sig kränkta och tvingade att överge sin kultur och sina rötter för att passa in. Det uppstår då missnöje bland immigranterna som i värsta fall kan leda till främlingsfientlighet.
    För att förhindra detta är det viktigt att samhället ser de positiva aspekterna av de kulturella skillnaderna, och strävar mot jämnlikhet. Genom att acceptera och ta del av immigranternas kulturer kan man öka medvetenheten om kulturskillnader och problemen de kan medföra. Genom att göra detta får man större förståelse för sina medmänniskor vilket leder till ett mer jämnlikt samhälle.

    http://www.regeringen.se/sb/d/2279

    http://www.sverigemotrasism.nu/index.php?option=com_content&view=article&id=48%3Aassimilation-assimilering&catid=21%3Ainkludernade-processer&Itemid=29&lang=sv

    Jenny Lilja

    SvaraRadera
  2. I ovanstående inlägget fick jag läsa om att migration och den demografisk transitionen. Migration betyder flyttningar. Det vill säga byte av bostadsplats, är en form av geografisk möjlighet som inte bara förändrar folkmängden mellan olika områden utan också befolkningarnas sammansättning (man tänker på ålder, kön och utbildning). Med Demografisk transiton menas förändringar i en befolkning med avseende på födelse/dödstalet. Man beskriver förändringar i födelseöverskottet (den naturliga folkökningen). Men man ska inte glömma bort att en befolkning också kan förändras genom migration (flyttningar).

    Därmed måste man känna till netto flyttning också för planering inom immigration.
    Netto flyttningar är skillnader mellan antalet människor som flyttar till respektive från ett område, t.ex. om fler flyttar in än ut har ett område en positiv flyttningsbalans. Om fler flyttar ut än in har det en negativ flyttningsbalans.

    Orsaker som styr flyttningar kan delas in i pull/push faktorer.
    Pullfaktorer övertalar människor att flytta till ett område t.ex. tillgång till arbete och utbildning. Det är en frivillig och oftast permanent flyttning.Pushfaktorer är sådana som får människor att flytta ifrån ett område t.ex.: arbetslöshet, politisk/religiös förföljelse.

    Man kan säga att flyttningar följer en modell/ ideal. När samhället förändras påverkas även flyttningsmodellen. Detta sker vid förändringar i näringslivet, transporter förbättras, kontakter underlättas med andra områden. Flyttningar kan beskrivas i olika stadier: Skede 1, skede 2, skede 3, skede 4.

    Vi behöver inte ta en närmare titt på de fyra faser eftersom allt som står i inlägget är ändå klart och tyligt. Inlägget är skrivet ur bokens perspektiv. Dessutom är det objektivt och hör till ämnet ganska bra i alla fall.

    Men jag skulle också vilja tillägga något om att nuförtiden finns det även skede 5. Det blir alltmer tydligare att det måste finnas ett 5`te skede för att kunna företräda länder som har gått igenom den ekonomiska transitionen från tillverkningsindustri till informationsbaserade samhällen som kallas för avindustrialisering. Länder som Tyskland, Italien, Spanien, Portugal, Grekland och framförallt Japan har födelsetal som ligger under dödstalen. Dessa länder bygger sin befolkningsökning på invandring.

    Källor: Geo-boken (s.122-124)
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Demografisk_transition
    http://www.lartecken.se/samhallskunskap_a/292_demografi_trans.htm
    / Ahmet Tan

    SvaraRadera
  3. MIGRATION OCH DEN DEMOGRAFISKA TRANSITIONEN
    Eftersom inlägget och kommentarerna ovan har fått med allt viktigt angående detta ämne, så har jag valt att gå lite djupare angående de positiva aspekterna med migration.
    Att människor har flyttat runt har varit en del av livet sedan 100 000 år tillbaka i tiden, då de första människorna lämnade Afrika och begav sig ut på andra kontinenter. Utan denna utvandring, emigration, så tror inte jag att vår planet hade varit där den är idag. När folket flyttade från Afrika fanns det möjligheter att börja odla på den bördiga jord det hittade, vilket ledde till jordbrukets födelse och sedan den utvecklingen som har skett till idag. Från mellanöstern spred sig folket vidare till andra delar av världen och utan en utvandring tror jag att samhället skulle ligga ungefär 1500 år tillbaka i utvecklingen, både tekniskt och socialt. Denna emigration visar sig alltså vara skälet till att vi är vart vi är idag, och så kan vi tänka oss att varje massemigration fungerar - som en positiv aspekt som ger världen en bättre framtid.

    Källor:
    http://www.pisqa.com/01/the-emigration-of-modern-humans-in-africa-dates-back-at-least-100000-years/
    http://www.popularhistoria.se/o.o.i.s?id=170&vid=847
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Ut_ur_Afrika-hypotesen

    /Fanny Berglind

    SvaraRadera