måndag 21 mars 2011

Världens befolkning


På 200 000 år har arten Homo sapiens ökat till cirka 6,5 miljoner människor som är spridda över hela jordklotet. Befolkningsutvecklingen genom historien har alltid varit ojämnt fördelat och ojämnt ökat. När jordbruksevolutionen inleddes var världens befolkning cirka 10 miljoner människor. Vid Jesus födelse fanns det 250 miljoner människor i världen som sedan sjönk till 200 miljoner år 500 på grund av krig, sjukdomar och svält. Sedan ökades befolkningen på nytt ända fram tills digerdöden som ledde till att befolkningen minskades med cirka 40 miljoner enbart i Europa. Sedan har befolkningen ökat utan något större ”hot”. I början av 1800-talet fanns det 1 miljard människor på jorden. Detta tack vare den industriella revolutionen som startade i västra Europa under 1700-talet som ledde till att många individer kunde försörja sig på annat sätt än tidigare. Men också en början till befolkningsexplosion.

Det ökade folkmängden var på grund av freden och vaccinet, men framförallt näringen. Detta betyder att framförallt krigen började minska, man hade börjat forska om nya mediciner, hygienen förbättrades och jordbruket, samt mycket mer. Människor flyttade från landsbygden till städerna för att jobba med industrin som var en stark anledning till befolkningsökningen.


Under 1930-talet ökade befolkningen till 2 miljarder, som betyder att det hade ökat dubbelt så mycket på 100 år. Men redan cirka 30 år efter så hade befolkningen ökat till 3 miljarder människor på planeten. Jordens befolknings ökade med cirka 2 % och med den takten skulle befolkningen fördubblats med mindre än 30 år.


1999 hade befolkningen ökat till hela 6 miljarder människor, som innebär att på cirka 180 år hade befolkningen ökat från 1 miljard till hela 6 miljarder människor. Men takten i befolkningsväxten hade minskat med 1 procent i jämförelse med takten år 1960. Störst var ökningen i Latinamerika och Asien som då hade byggt upp och utevecklat en begynnande industrialiseringen med nya medciner som t.ex. antibiotika. I morden tid så är det U-länderna i t.ex. Afrika och Asien(mellanöstern) som har högst befolkningsökning. Det kan bero alltifrån kunskaper om preventivmedel eller om religion och kultur. Men det kan också vara så att många familjer i U-länderna behöver större familjer för att kunna försörja sig o.s.v.


Nuförtiden talas det inte längre om någon befolkningsexplosion för folkökningen har sedan år 1999 minskat med cirka 1,1%. I I-länder föder folk helt enkelt inte lika många barn som förr i tiden på grund av att levnadsstandarden har ökat. Varje dag ökar världens befolkning med drygt 200 000 människor (cirka 2x Västerås befolkning). Vissa forskare menar att om 50-90 år ligger befolkningen 8-11 miljarder människor som betyder att det inte längre är en befolkningsexplosion och prognoserna visar att det istället blir en folkminskning rent procentuellt i jämförelse med tidigare århundraden.


Av Beriar Ghefouri

Källor: Wikipedia, Human Population Growth, GEO-boken sid: 108-109

http://www.census.gov/ipc/www/idb/worldpopgraph.php

http://www.census.gov/ipc/www/idb/worldgrgraph.php

http://sv.wikipedia.org/wiki/Jordens_folkm%C3%A4ngd

http://facstaff.bloomu.edu/mwood/humanpopulationanswers-551.html

2 kommentarer:

  1. Afrika är ett land där befolknings utvecklingen ökar otroligt mycket. Detta kan bero på att till exempel endast 21 procent gifta kvinnor använder preventivmedel i de afrikanska länderna, då världsnittet är 60 procent. I Afrika är barnadödligheten otroligt mycket större än övriga världen och detta borde minska befolkningsökningen. Trots att barnadödligheten är så stor så ökar befolkningen i Afrika som är ett väldigt fattigt land och det beror på att de som är fattiga inte har råd med preventivmedel. Det kan även bero på att de har bristande kunskaper om preventivmedel, religionerna kan även förbjuda det.
    Källor:
    http://svt.se/2.37482/1.438805/utskriftsvanligt_format
    http://www.samhallskunskap.se/mil_befolkning.shtml
    Av: Fredrik Thylin

    SvaraRadera
  2. En annan aspekt inom befolkningsutveckling är barnbegränsningen som finns i t ex Kina. Den kinesiska regeringen har under en tid haft sin berömda enbarns-politik, vilket innebär att varje hushåll bara får skaffa ett barn. Skulle Kina fortsätta med en sådan politik skulle det få allvarliga konsekvenser för landet. För tillfället har Kina upp mot 1,5 miljarder invånare, men hur blir det när 1 miljard av dessa människor är pensionerade och varken betalar skatt eller jobbar? Deras ekonomi skulle gå rakt i backen eftersom de inte skulle ha nog med arbetare. Därför vill man införa en tvåbarns-politik, eftersom nästan var fjärde förälder i Kina med ett barn vill ha ett till, men bara ca 7 % av föräldrarna med två barn tyckte det skulle varit bättre med bara ett barn.

    Henning

    Källor:
    http://www.dn.se/nyheter/varlden/kina-gar-mot-tvabarnspolitik

    SvaraRadera