tisdag 22 mars 2011

Framtidens Befolkningsutveckling


Det finns tre scenarier som man kan använda sig av för att beräkna befolkningens utveckling fram tills år 2300. De tre olika scenarierna utgår från de tre fruktsamhetstalen, alltså från ett lågt värde, ett medelvärde och ett högt värde. Dessa tre olika värdena beräknar hur många barn kvinnor föder under ett år. Enligt det låga värdet kommer kvinnor att i medeltal föda 1,85 barn, enligt medium värdet kommer kvinnor att föda 2,10 barn och om man följer det höga värdet förväntar man sig att kvinnor föder 2,35 barn.

Enligt forskning, så kommer jordens befolkning minska från dagens 6-7 miljarder, till 2,3 miljarder år 2300, om kvinnor föder 1,85 barn varje år. Alltså låg fruktsam het. Med en medelfruktsamhet ökar befolkningen till 9 miljarder, då kvinnor föder 2,10 barn. Sist, men inte minst så kommer befolkningen öka till 36,4 miljarder om man följer den höga fruktsamheten. Då föder kvinnor 2,35 barn. De förenta nationernas forskare tror dock att vi kommer att följa den medel höga fruktsamhetsnivån, men kan också variera mellan medium & låg.

Man förväntar sig att jordens befolkning kommer att öka mestadels i Afrika. Man tror att 24 % av världens befolkning kommer bo där om man följer det medium-höga befruktningsstadiet. Just nu bor bara 13 % i Afrika, och då ökar det med 11%. Medan Afrikas befolkning ökar, sjunker Asiens befolkning från 61 % till 55 % och Europas befolkning sjunker från 12 % till 7 %.
Just nu är medianåldern 24 år, men man tror att det kommer öka till 48 år om vi följer medium ökningen. I Japan lever man en väldigt lång tid, och man beräknar nu att Japans befolkning troligen kommer bli äldre än 100 år.
Det finns flera problem med långtidsprognoser. En av dessa är att man beräknar hur många som kommer leva vid en viss tidpunkt genom att använda dagens värden. Man kan dock inte förutspå allt som kan hända, det finns flera sjukdomar, nya beteendemönster, med flera, som kan uppstå i en snar framtid. Så man anser att den säkraste prognosen är att inte följa det experterna förutspår idag.

Källor: SverigesRadio, Förenta Nationernas hemsida, Geografi boken, Dagens Nyheter, Bild

Hejdå Mikey!

Med många vänliga hälsningar, Karzan Botani

4 kommentarer:

  1. En ökad befolkningsutveckling kan ge olika problem för jorden. I t ex Kina och Indien kommer ekonomin förändras inom de kommande åren pga. av befolkningsökningen. I Indien får kvinnor i snitt 2,7 barn, medan kinesiska kvinnor får 1,6 barn i snitt, vilket gör att unga i åldern 20-24 år minskar i Kina, och ökar i Indien. Eftersom det blir färre och färre unga människor i Kina, blir det samtidigt mera gamla. Då blir det svårare att ha ekonomin stadig eftersom det blir färre människor som jobbar än som är pensionerade. I Indien kommer däremot mera unga människor jobba och mindre vara pensionerade.
    Detta har en betydande effekt. Det kan leda till att Indien tar över som den ledande ekonomiska tillväxt motorn i Asien.
    Ett annat problem med befolkningsökningen är att människor flyttar bort från fattiga och krigsdrabbade länder. Detta gör nya problem uppstår då befolkningen koncentreras i städerna. Detta kan till exempel leda till att mera uteliggare bor i städerna och måste tigga för att överleva.

    Källor:
    http://www.kinaochindien.se/chindia-hur-paverkar-befolkningsokningen-kina-och-indiens-ekonomier.html

    http://www03.edu.fi/svenska/distansgymnasiet/ny_laroplan/geografi/geografi3/sidor/befolkning/befolkning.htm

    SvaraRadera
  2. Jag vill tilläga lite om varför befolkningen kan öka eller minska.
    • Två av sådana orsaker är immigration och emigration. I till exempel Sverige skulle den totala befolkningen minska utan invandring.
    • Krig och sjukdomar gör att många människor dör.
    • Höga och låga fruktsamhetstal, dvs. hur många barn föds i ett land.
    • Dödlighet. Den medicinska utvecklingen har gjort att dödligheten har sjunkit i alla länder.


    Befolkningsökningen sker mest i de mindre utvecklade länderna. Nio länder förväntas stå för över hälften av tillväxten: Indien, Pakistan, Demokratiska republiken Kongo, Bangladesh, Uganda, USA, Etiopien och Kina. Tillväxten speciellt snabb i länder som: Afghanistan, Burkina Faso, Tchad, Kongo, Demokratiska Republiken Kongo, och flera andra länder i Afrika. Befolkningen kan mer än tredubblas i de länderna. I ett femtiotal länder kommer befolkningen att minska. I Tyskland, Italien, Japan, Ryssland och flera andra, beräknas befolkningen minska. I de baltiska staterna föds det redan nu färre människor än det dör.


    // Aneta Raczynska


    Källor:

    Geografi boken

    http://www.migrationsinfo.se/demografi/befolkningstillvaxt/

    http://www03.edu.fi/svenska/distansgymnasiet/ny_laroplan/geografi/geografi3/sidor/befolkning/befolkning.htm

    SvaraRadera
  3. En fråga som vi kan ställa oss är om vår jord kommer att klara av en långsiktig ökning av världens befolkning. Redan idag förbrukar vi människor, som bor i i-länder framförallt, jordens resurser som att vi hade fler jordklot än de enda vi har. Om alla världens människor skulle förbruka jordens resurser i samma takt som i t.ex. USA, Australien, Förenade Arabemiraten och Danmark skulle det behövas 4,5 jordklot. Om samhället inte tvingar fram stora förändringar i vår miljöförbrukning så skulle en befolkningsökning med största sannolikhet innebära stora konsekvenser för vårt klimat och vårt jordklot och därmed också för mänskligheten.
    Emma Berg
    http://www.dn.se/nyheter/sverige/larm-om-overutnyttjade-naturresurser

    http://www.wwf.se/vrt-arbete/ekologiska-fotavtryck/s-berknar-man-ekologiska-fotavtryck/1157938-ekologiska-fotavtryck-s-berknar-man-ekologiska-fotavtryck

    SvaraRadera