tisdag 22 mars 2011

Jordbruk i världen Del 2

I 1800-talets Europa valde många att flytta in till städerna och det blev mycket populärt med kolonialträdgårdar. Där kunde man odla frukt och grönt och kanske ha några små pickande höns. Trädgårdarna utbyggdes och blev till små stadsjordbruk. Nu upplever dessa jordbruk en renässans och utvecklas till stora stadsjordbruk. För att förbättra stadens invånares livsmedelsförsörjning försöker myndigheterna att skapa möjligheter för stadsjordbruken. I takt med att allt fler på jorden väljer att bo i städer krävs det ytterligare utbyggning och effektivisering av dessa för att förhindra matkris och i värsta fall svält.
Länk: FAO Norden

Idag är jordbruket essentiellt för att framställa livsmedel som ska räcka åt hela jordens befolkning. Ett fungerande jordbruk är grunden för vår matförsörjning. En stor del av jordbruket består av spannmålsodling dvs. vete majs korn havre och råg som odlas i tempererade zoner.
Majs: I Mellanamerika och Brasilien är majs av tradition ett baslivsmedel idag sker dock den största produktionen i USA och Kina.
Vete: är det sädesslag som betyder mest för jordens befolkning. Den tar upp 15 % av jordens totala åkerareal och växer i subtropiska zoner dör årsnederbörden överstiger 225 mm per år. Även här är USA och Kina stora producenter tillsammans med Kanada Ryssland och Indien. Vete är ett lätthanterligt eftersom att det kan lagras och på så sätt säljas på världsmarknaden, priset varierar beroende på försörjningsläget i världen. I medelhavsområdena där regnperioden sker under vintern odlar man spannmål och vete. När sommartorkan inleds odlar man oliver vindruvor och citrusfrukter.

Blandjordbruk är jordbruk som producerar både växter, kött och mjölk. Gårdarna varierar i storlek och är vanliga i bl a Sverige men finns i flera delar av världen. Allt eftersom har bönderna valt att specialisera sig på t ex smågris eller mjölkproduktion. I USA finns det ett bälte man kallar majsodlingsbältet. Här föder man upp nötboskap och svin vars huvudsakliga kost är majs och därav namnet. Produkterna säljs sedan till närliggande marknader.
Extensiv boskapsuppfödning används främst av nomader i områden som är för torra för att bedriva någon form av jordbruk några exempel är norra Europa, Sahara och Amerika.

Det finns undantagsfall där odling ändå fungerar, sk Oasjordbruk. De finns i extremt torra områden som ändå har tillgång till vatten.Några exempel är områdena kring floderna Nilen, Tigris och Eufrat. Med uråldriga bevattningstekniker kan man på dessa platser odla både vete, ris, bomull och citrusfrukter. Konstbevattning blir dock ofta problematiskt. I Aralsjön sänktes vattennivån drastiskt till följd av konstbevattning.



I kallare områden där jordbruket dör på vintern är det populärt med växthus. Odlare använder sig av konstgjord bevattning, värme och näring för att producera bl a tomater och gurkor. Konkurrensen med ”utomhusodlare” är dock hård eftersom att odla i växthus är en kostsam och komplicerad process. Det har också blivit en miljöfråga, att driva växthusen kräver mängder av energi och vatten och i Spanien där man har många växthus finns planer på att lägga om flodernas normala flöden. Jordbruksverket gjorde år 2009 en enkätundersökning där de undersökte alla Sveriges trädgårdsföretags enrgianvänding, man kom då fram till att det som drog mest energi var uppvärmningen.
Länk: Jordbruksverket


Köttproduktion är en vanlig specialisering av blandjordbruk. I tropiska områden där
protein i kosten är extra önskvärt föder många upp fjäderfän t ex höns eller kalkon.
Mängden köttkonsumtionen varierar från land till land beroende på rådande ekonomi. I Sverige har vi ett högt BNP per capita och av det totala energiintaget i kosten är 40 % animalieprodukter. Om vi jämför detta med t ex Tchad som har ett lågt BNP per capita är endast ca 6 % av det totala näringsintaget animalprodukter. I takt med att ekonomin i ett land växer stiger också efterfrågan på animalprodukter. Man behöver då mer mark att odla på varje steg i näringskedjan innebär alltså energiförluster.
Till exempel: ett odlat fält med spannmål kan mätta 20 personer. För samma mängd spannmål kan man mata grisar som i sin tur kan mätta 5 personer. En vegetarisk kost kräver mindre resurser och är på så sätt mer miljövänlig.

Jordbruk har bedrivits i årtusenden. Naturmarker har odlats upp och blivit odlade åkrar, trädgårdar eller parker. Olönsamma områden har övergetts bara för att växa igen och återta sin ursprungliga form som skog eller buskvegetation. Den nya tekniken erbjuder oss nya och mer effektiva sätt att odla jorden men den sätter sina spår. Bekämpningsmedel och andra kemiska ämnen förgiftar och försaltar marken och den blir tillslut obrukbar. Våra utökade kunskaper ger oss alltså utökat ansvar.
Länk: NE

3 kommentarer:

  1. När jag läste inlägget ovan så tog jag del av hur jordbruket bidrar till en större del av livsmedelsförsörjning till folket men också att det krävs stora resurser till att det ska drivas. Genom att man odlar sin föda genom användning av växthus så har det också bildats en miljöfråga, då associerar jag det till det energimässiga och vattenmässiga förhållandena. Det går åt mycket vatten och energi för att genomföra denna process.

    Från mina aspekter ser jag det som en världslig sak, ifall vi ska få livsmedel så att vi överhuvudtaget kan överleva så måste vi använda oss av dessa procedurer.

    I framtiden kommer det säkert att finnas mer miljövänliga sätt för att få fram de livsmedel som vi behöver; genom en mindre användning av el och vatten. När man odlar och får fram livsmedel så går det åt väldiga summor med pengar; men i och med att man börjar sälja dessa livsmedel till befolkningen så får man ganska omgående igen dessa pengar.

    För att förbättra miljöförhållandena kan man istället odla vanligt, mer naturligt, än att odla all föda i ett växthus som drar massvis med el och vatten. Man använder sig också en hel del av olika besprutningsmedel och kemiska ämnen för att hålla födan färsk och fin, som sedan gör så att marken blir helt obrukbar.

    Jag tycker att man borde försöka att komma på ett mer miljövänligt besprutningsmedel så att man inte förstör vår natur. Alla metoder har sina för och nackdelar. Kanske i en snar framtid att vi slipper använda oss av dessa avskyvärda metoder, och istället få fram det vi behöver utan att skada mijlön.

    Det jag vill framföra är att odling i växthus är en bra lösning för att få fram föda på ett relativt snabbt och effektivt sätt. Dock har det sina för- och nackdelar som sagt. Jag tycker att man borde lägga miljöfrågor på mer nödvändiga saker. Jag tycker att det är bra överhuvudtaget att vi kan få fram så mycket livsmedel med hjälp av jordbruket, det är inte så miljövänligt men det är inte det viktigaste.
    I framtiden kommer det säkert att finnas bättre sätt att få fram livsmedel, men jag tycker att man inte borde lägga ner så mycket energi på det.

    Det är helt klart ett stort område att diskutera om, eftersom att jordbruket bidrar till en väldigt stor del av våra livsmedel.



    Källor: , GEO;geografi för gymnasiet , http://www.sjv.se/amnesomraden/miljoochklimat/begransadklimatpaverkan/klimatetspaverkanpajordbruket.4.4b00b7db11efe58e66b8000976.html ,
    http://www.scb.se/statistik/_publikationer/EN0119_2007A01_BR_ENFT0802.pdf , http://www.energimyndigheten.se/sv/Energifakta/Statistik/Bostader-service/Jordbruk/ ,

    SvaraRadera
  2. "Till exempel: ett odlat fält med spannmål kan mätta 20 personer. För samma mängd spannmål kan man mata grisar som i sin tur kan mätta 5 personer. En vegetarisk kost kräver mindre resurser och är på så sätt mer miljövänlig."
    Jag håller med dig om vad du skriver i artikeln om spannmål kan mätta 20 personer stället för grisar kan bara mätta 5 personer. Detta kan ses på olika sätt. Antingen håller jag med dig och ser människans slöseri på vatten, spannmål, gödning och mark där djuren är. Transporter till slakteriet och resurser och energi för hela förädlingsindustrin. Allt detta kostar mängder av allt för att vi ska få kött på tallriken. Vi skulle klara oss gott på att äta baljväxter (bönor, linser etc) som proteinkälla istället för det industriproducerade köttet. Detta gäller även den odlade fisken som kommer att förstöra våra hav och vattendrag.
    Skulle jag däremot se det ur en köttätares ögon så skulle jag säga om vi inte hade köttindustrin så skulle mängder med människor gå arbetslösa. Visst skulle vi vara tvungna att odla mera baljväxter men jag kan inte tror att det ger arbete till alla arbetslösa i ett samhälle med köttindustrin
    Här gäller det att ta rätt ställning för eller emot industriproduceratkött. Vad väljer du?
    http://www.fria.nu/artikel/19577
    http://hem.passagen.se/kott/
    http://www.vegetarian.se/
    Gholam Jafary/NVSP10a

    SvaraRadera
  3. Miljöfrågan som kommer upp angående växthus är inte alls en världslig sak, som Erik menar. Det är mycket viktigt att tänka på hur det påverkar miljön i framtiden om man använder mycket av de energikrävande växthusen.

    Det som man måste börja göra är att informera konsumenterna som köper de växthusodlade matprodukterna. I vissa fall är det faktiskt mer påfrestande för miljön (med tanke på den stora energimängden som krävs) att odla i lokala växthus än att transportera i fordon från andra sidan jordklotet. Många tar nog för givet att det är bättre att köpa de där närproducerade gurkorna än att köpa de från sydliga länder där man kan odla året om.

    Det vore alltså bra om producenterna och konsumenterna tillsammans kan komma fram till ett miljövänligare alternativ. Förra året var det premiär för klimatmärkta livsmedel som odlats i växthus, så det går framåt i tekniken! Men vi måste fortfarande kämpa för en miljövänligare producering.

    Källor: http://www.sjv.se/amnesomraden/miljoochklimat/begransadklimatpaverkan/jordbruketsutslappavvaxthusgaser.4.4b00b7db11efe58e66b8000986.html
    http://www.atl.nu/Article.jsp?article=60673&a=Premi%E4r%20f%F6r%20klimatm%E4rkta%20livsmedel

    /Caroline Nilson

    SvaraRadera