tisdag 22 mars 2011

Befolkningspolitik Sverige & Kina


Ska andra ha rätt till att bestämma hur många barn man ska ha? Beslutet att kunna skaffa ett barn är en privat angelägenhet. Både genom nationell och internationell befolkningspolitik så försöker politiker och andra makthavare påverka människors beslut om hur många barn som dem ska skaffa. Av Demografiska teorierna försöker politikerna få människor att skaffa fler eller färre barn där beslutet är individens. Både den muslimska och katolska kyrkans ledare är emot former av barnbegränsning.
I Kina införde man år 1979 ’’ett barnsprogrammet’’ vad man menade med Ett barnsprogrammet var att man med hjälp av Myndigheterna ville sänka födelsetalet genom att erbjuda gratis preventivmedel och fri abort för att kunna sätta stopp för befolknings ökningen. Familjer som inte har skaffat barn eller bara har ett barn fick ’’ett barnsbidrag’’ och gratis högre utbildning till sitt barn. Medan folk som har mer än ett barn är tvungna att betala tillbaka den summan för barnsbidraget av det första barnet, det barnet förlorar då gratis högre utbildning. Kvinnlig personal har fått graviditets testats av sin arbetsgivare och blivit tvungen till att göra en abort om dem redan har ett barn. 1979 så var målsättningen i Kina att man skulle ha en befolkning på 1,3 miljarder år 2000. Vilket man lyckades med. Man gjorde alltså allt som krävdes för att hålla ökningen stabil.
En steriliseringslag kom ut år 1935 i Sverige och för att stödja denna lag så opererades omkring 63 000 människor i Sverige fram till år 1975.Vissa var tvungna att tvångssterilisera sig vilket är fel. Dem flesta kvinnorna som gick igenom detta fick inte veta vad ingreppet skulle få för konsekvenser utan man chansade när man gjorde steriliseringen. Man var ibland tvungen till att genomgå en sterilisering för att kunna göra abort. Hade man använt denna typ av sterilisering i Kina så hade nog befolknings antalet sjunkit hastigt, fler kvinnor hade dött. Sedan 1976 så har man rätt till att själv bestämma om man vill genom gå en sterilisering.
Om man är över 25 så behöver man inget tillstånd från Myndigheterna. Dem hade en helt fel grund och dessa kvinnor som fått gå igenom denna tvångssterilisering har idag rätt till ersättning. På ett ungefär så tror man att ca 1 700 personer fått denna ersättning. Man har under denna tid i Sverige begått ett stort och hemskt brott.
Det blir otydligt var det är Sverige och var det är Kina du beskriver förhållandena i. Vad är "Myndigheterna"? Försök hitta vilka det var. Sista meningen är gissningsvis en personlig (och förståelig) åsikt, men spar den till kommande veckor?


Selma Cokoja Nvsp10a

4 kommentarer:

  1. Jag skulle vilja tillägga anledningen till varför man kämpar med att minska folkökningen. Det finns en tendens som visar på att befolkningen ökar snabbare än tillgången på livsmedel (ekonomen Thomas Malthus som var den första att komma med denna teori). Konsekvenserna av detta blir svält, fattigdom och ökad dödlighet, och det är det man vill undvika genom att hålla befolkningen på en stabil nivå – främst i överbefolkade länder som till exempel Kina.
    Det finns en teori som menar tvärt emot vad Malthus påpekar. Det vill säga att en befolkningstillväxt gynnar oss i längden, då vi i större utsträckningar kan utveckla bland annat odlingsmetoder och tekniken. Man ser alltså människan som en aktiv producent istället för en passiv producent. Denna teori ligger dock i skymundan av Malthus teori som är den mest dominerande.
    Emma Larsson

    http://ekonomisk-historia.r76.se/definition-forklaring/malthusianism-teori-thomas-malthus/
    http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1465&blogg=12994
    http://www.ne.se/lang/ester-boserup

    SvaraRadera
  2. Vill komplettera med källan GEO-boken s130-131
    Emma Larsson

    SvaraRadera
  3. Jag vill komplettera det som skrivits om tvångssteriliseringen i Sverige. Mellan år 1935-1975 genomfördes 63 000 steriliseringar i Sverige. Själva ”tvånget” var förbjudet på papper men användes i praktiken till exempel genom att ingreppen utfördes utan att redogöra för konsekvenserna på bl a: förståndshandikappade men också människor som ansågs ha ett avvikande och ”asocialt” levnadssätt. Man gjorde detta för skona barn ifrån olämpade föräldrar och av eugeniska själ. Syftet med eugenik är att sortera bort ”ogynsamma egenskaper” genom selektiv avel, denna princip tillämpades av bl a: Adolf Hitler. Idag anser man att det som pågick mellan 1930-1975 är förkastlig och Sveriges regering har betalat ut totalt 280 miljoner kronor i skadestånd till de som utsattes.

    Källor:
    National Encyklopedin: http://www.ne.se/lang/sterilisering/315205?i_whole_article=true
    Dagens Nyheter: http://www.dn.se/nyheter/sverige/ersattningar-for-tvangssterilisering-snart-avklarade

    Mathilda Stefansson

    SvaraRadera
  4. Jag skulle vilja tillägga att man använder sig av hemska metoder för att ta spädbarnets/fostrets liv inom enbarnspolitiken. Ifall man överskrider den gränsen av hur många barn man får ha per/familj i Kina så dödar man spädbarnet/fostret istället för att föda det på naturligt vis. Några metoder som man använder sig av är kvävning med gasbinda, dränkning i stora hinkar och om det uppstår svårigheter med dessa metoder så injicerar man alkohol, luft eller desinfektionsvätska i hjärnan på barnet. Tack vare kommunistpartiets politik så måste man genomföra dessa avskyvärda metoder. De läkare som vägrar att genomföra detta får sparken omgående. Varför man bara tillåter ett barn per familj i Kina är för att hålla en realistisk nivå, befolkningsnivån är redan tillräckligt hög och bör inte höjas mycket mer. Tidigare har man fött flera barn per familj, vilket är för mycket. Världsbefolkningen ökar ständigt och till slut kommer vi inte kunna överleva, tillgången till mat och plats kommer att vara för liten. Till slut kommer jorden inte räcka till och istället kommer den att gå under och vi med den. För att man ska kunna bibehålla en bra nivå så får man använda sig av vissa åtgärder. Men jag tycker att enbarnspolitiken är lite väl grym, de metoder man använder sig av är rent av vansinniga. Man har inte på något sätt i åtanken om att fostret/barnet lider, utan man använder sig av den lättaste möjliga metoden för att döda det. Det är många som är emot detta, men ifall de står upp mot kommunisterna har man inget jobb kvar. Jag tycker att de har fått med det mesta om Sveriges befolkningspolitik i de tidigare inläggen, bra jobbat! Det här var det som jag tyckte fattades inom Kinas befolkningspolitik.

    Källor: http://www.epochtimes.se/articles/2006/05/15/9045.html , http://www.iei.liu.se/facksprak/tek_fak/japanska_kinesiska/asienkunskap---japansk-inriktning/projektarbeten_vt_2008/1.133633/Projektarbete-enbarnspolitikV2.pdf , GEO; geografi för gymnasiet.

    SvaraRadera