måndag 21 mars 2011

Mat och dryckeskultur

Förr i tiden åt människor endast den mat som fanns att producera i den närmaste omgivningen. Alltså skapades de första matkulturerna kring vad jordbrukarna kunde odla. I södra Kina odlades mycket ris medan norra Kina hade bättre naturförhållanden för vete som man gjorde bland annat nudlar av. Mellanamerika hade gott om majs och runt Anderna utvecklades en matkultur kring potatis.

Även dryckeskulturerna varierade mellan olika områden. Vid medelhavet växte vindruvor bra och därför var vin den största drycken. Europa hade bra förhållanden för korn som det tillverkades öl av.

När kommunikationssätten förbättrades ökade kontakten människor emellan. Detta kombinerat med att handeln tog fart gjorde att livsmedel och matkulturer spreds till andra länder. Idag kan man köpa mat som kommer från hela världen.

Hur bra det än låter med ett stort utbud av matvaror så finns det nackdelar, bland annat övervikt och svält. Cirka 800miljoner människor runt om i världen lever under svältgränsen, det beror inte på att jordens tillgångar är bristande utan felet ligger i fördelningen. 4 av 5 barn som lider av svält lever i länder med jättebra odlingsförutsättningar och en del länder har till och med ett livsmedelöverskott. Problemet är att varorna ofta exporteras till rikare länder.

Det förekommer dock svält även i dessa, som t.ex. i USA. Där ligger problemet i att alla människor helt enkelt inte har råd med den importerade maten. Man beräknar att vart tionde hushåll ligger nära svältgränsen.

Övervikt har blivit ett allt större problem och idag är det fler människor som dör av övervikt än av svält. Det finns flera orsaker till att övervikt har blivit vanligare, dels genom att hushåll som har det bra ekonomiskt ställt ofta överkonsumerar mat. Många gånger är det förstås en kombination av för lite fysisk aktivitet och för dålig kost. Idag äter vi till exempel alldeles för mycket hel- och halv-fabrikat vilket inte ens fanns förr. Även snabbmat har vuxit i popularitet och utbudet av rätter ökar. Pizza, kebab, hamburgare, nachos, falafel och langos är bara några exempel. McDonalds och KFC (Kentucky Fried Chicken) är dem två största snabbmatskedjorna idag. McDonalds finns i över 120 olika länder och har i snitt 40miljoner kunder varje dag!

Eftersom livsmedelsindustrin har skapat globala problem runt hälsa, ekonomi och etnicitet finns det dem som försöker förbättra villkoren. En del gör det genom att köpa ekologiska produkter, andra genom att välja rättvisemärkta varor och somliga personer utesluter vissa produkter helt.

Om man jämför samhället idag med hur det såg ut förr så märker man vilken enorm skillnad som har skett inom kosten. Genom att vi har tillgång till mat från alla delar av värden har matkulturerna mer eller mindre smält ihop.

Källor: Geografiboken s.198-200, McDonalds, Svält, Övervikt, Matkulturer idag, Snabbmat.

/Helena Gärdin

4 kommentarer:

  1. Att WHO beräknar att 2/3 av alla överviktiga personer lever. Har du inte skrivit om .
    Man bestämmer själv vilken livsstil man vill leva. Genom att snabbmat har ökat i popularitet resultera det i att färre och färre lagar nyttig och grundlig mat i hemmet.800 miljoner människor runt om jorden lever under svältgränser medan de andra dör av övervikt. Dessa orättvisor uppkommer på grund av jordens dåliga balans.

    Källor: http://www.netdoktor.se/overvikt/?_PageId=306
    http://www.svd.se/nyheter/utrikes/over-en-miljard-hungrande-i-varlden_3091409.svd
    Christa Ndayishimiye

    SvaraRadera
  2. För det första bör man kunna hantera det man äter själv och kan inte skylla på det finns för mycket skräpmat runt om oss. På samma sätt som det finns många snabbmatskedjor finns det även nyttigare alternativ som t.ex. på sushi. På de flesta snabbmatskedjor finns det även sallader som man kan köpa. På McDonalds eller pizzerior finns det nu sallader, McDonalds har till och med startat den nya kampanjen tallriksmodellen. Deras frukost är ungefär samma frukost som du äter hemma bara att här tillagas den snabbare.
    http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/snabbmatskedjor-omsaetter-122-miljarder-fast-foods-stora-analys-aer-klar-215296

    http://www.mcdonalds.se/se/maten/menyer/big_mac_meny.html
    / Elina

    SvaraRadera
  3. Jag vill påpeka det du skrivit om att USA ska ha svält. Varför tar man inte hänsyn till exempelvis Afrika där det är som värst där var tredje människa svälter när man väl tar upp USA och deras svält. Tar man t.ex. USA och deras Mc Donalds så har man svårt att tro att människor lider av svält.

    Sedan vill jag påpeka det med att det är vanligare idag att folk dör pga. av övervikt. Det är upp till var och en att se till att ta hand om sin kropp och hälsa. Ingen är tvungen till att äta friterade pommes frites eller kebab dagligen. Detta är alltså inte Mc Donalds fel eller någon kebab kedjas fel. Deras uppgift är bara att ta fram bra mat. Alla människor väljer sina egna matvanor.


    Källor;

    http://www.svd.se/naringsliv/nara-en-miljard-manniskor-svalter_2172127.svd

    Geo boken sida 198-200

    http://www.mcdonalds.se/se.html
    / Selma Cokoja

    SvaraRadera