söndag 20 mars 2011

Arbetsflyttning


De lämnar tryggheten för osäkerheten för att ge sig ut på en resa där allt kan sluta hur som helst. Till ett land där de inte kan språket, där dem inte har något boende eller någon familj. Hoppet om att få ett jobb för att tjäna pengar är stort.
Ungdomar i Sverige åker till Norge för att rensa fisk, thailändare åker till Sverige för att plocka blåbär eller svamp, Unga kvinnor från Balkan lämnar sin trygghet för prostitution, män från Polen åker till Sverige som snickare. Allt detta gör dem för att kunna försörja sin familj och försöka skapa en tryggare och bättre framtid. Risken att de här människorna utnyttjas är stor och många människor råkar illa ut. Människor som lämnar sitt hemland för att hitta ett jobb i ett annat land är benämnt arbetsflyttning.

Under 1960-1970-talet flyttade många människor för att få ett jobb i väst- Europa. Människor från södra Europa, Nordafrika och Sydasien reste världen över för att finna ett jobb. På 1970-talet avstannade dock den höga arbetskraftinvandringen på grund av skärpta regler gällande uppehållstillstånd. Den avstannade också när Europas BNP blev försämrat. Arbetslösheten minskade också när de stora årskullarna som kom efter andra världskriget började söka jobb, därmed fanns färre arbetstillfällen för de som arbetskraftinvandrade.

För att få arbeta i Sverige krävs ett visum om man ska vistas i Sverige mindre än tre månader, om man ska vara kvar längre så krävs ett arbetstillstånd som gäller i två år, det kan man söka hos migrationsverket. Om man av någon anledning blir av med sitt jobb under två-års perioden så upphävs tillståndet och man måste hitta ett nytt jobb inom tre månader, annars skickas man tillbaka till sitt hemland.

Man kan kalla den här arbetsflyttningen för ett slags slaveri, svenskar skulle aldrig nöja sig med en sådan låg lön för att tillbringa hela dagen i skogen för att plocka svamp, det är helt vansinnigt tycker många men det är väll dem som måste ta på sig den bördan också. Ett slags slaveri som vi inte fått bukt med idag är trafficking.
Trafficking, även kallas människohandel är ett slags slaveri där kvinnor och barn behandlas som andra människors egendomar. Ca 1,2 miljoner kvinnor och barn utsätts årligen för trafficking som är den tredje största brottsliga verksamheten i världen. Unga kvinnor och barn får löften om en bättre framtid och tillvaro som i självaverket innebär kidnappning. De blir oftast sexuellt utnyttjade, används som billig arbetskraft eller tvingas till att stjäla eller tigga. Trafficking påverkar människorna både fysiskt och psykiskt, de utsätts bland annat för övergrepp, våldtäkt, tortyr, hot, misshandel, förnedring och andra fysiska skador. Detta påverkar inte bara kroppen fysiskt men också psykiskt, konsekvenserna blir ofta trauma och depression.
Anledningen till att de inte flyr är förmodligen för att de är för rädda för att göra någonting, inte kan språket eller skäms för att återvända hem. Man försöker förebygga trafficking genom att öka stödet och skyddet till de utsatta, införa lagar så att detta kan förhindras, samt att samarbeta mellan länderna för att få stop på det här eländet. Jag själv har otroligt svårt att förstå hur man kan utnyttja en människa på det viset, det är som att sparka på en människa som redan ligger ned, vansinnigt.

av Sofie Kindmark

3 kommentarer:

  1. En olaglig verksamhet är prostitution som du nämnde. Enligt Rikskriminalpolisen kommer ungefär 400-600 kvinnor till Sverige som traffickingoffer varje år men det är svårt att veta exakta siffror eftersom att detta är olagligt! Åldrarna varierar men vanligtvis är de i 20-årsåldern, i vissa fall kan de vara så unga som14-17 år. Jag anser att detta är helt obegripligt!
    Att köpa sexuella tjänster är olagligt i Sverige sedan 1999, dock är det inte olagligt att själv prostituera sig. Är detta verkligen rätt? Människohandel för sexuella ändamål är formulerat som ett brott i svensk lag sedan 2002 och brotten kan bestraffas med 2-10 års fängelse.

    /Cassandra Nilsson

    1.http://www2.amnesty.se/ratt.nsf/(vkap1)/F143C8391829D9C1C12571EA00201FC3?opendocument
    2.http://www.natverketmottrafficking.se/text/omtrafficking.html

    SvaraRadera
  2. Många av de rika länderna i mellanöstern som till exempel Dubai har gäst arbetare och dom rekryterar unga män och kvinnor från fattiga länder som till exempel Afrika för arbete inom servicenäringar och hushållsarbeten.
    Dubai är ett väldigt rikt land och har satsat på att förvandla sin steniga öken till ett paradis för turister, här finns världens enda sjustjärniga hotell, där den billigaste sviten kostar 24 000 kronor per natt förutom lyxhotell har Dubai spektakulära skyskrapor, stora shoppingcenter och konstgjorda öar som ser ut som palmer.

    Innan gästarbetaren reser i väg skriver han eller hon på ett kontrakt med en månadslön som brukar motsvara drygt 3 000 kronor i månaden. Kontrakten brukar också innehålla en överenskommelse om en dags ledighet per vecka och reglerad arbetstid. Och arbetsgivaren betalar för resan hem men om man blir avskedad får man själv betala hemresan.
    Fast arbetet är inte så lätt som det låter, bakom Dubais lyxiga fasad finner man sanningen och den är hemsk. Kvinnor som reser hit för att arbeta som hembiträden och barnvakter är särskilt utsatta. Det är vanligt att kvinnorna blir misshandlade, våldtagna och inte får sin lön. Eftersom myndigheterna i Dubai inte betraktar arbete i hemmet som arbete skyddas de tyvärr inte av de arbetsmarknadslagar som finns.
    För en utländsk gästarbetare kan en polisanmälan om våldtäkt få till följd att hon själv får avtjäna ett straff och sedan blir utvisad eftersom enligt den islamiska lagstiftningen som tillämpas i Dubai är sex utom äktenskap ett brott.

    Rädslan för att förlora jobbet och inte kunna fortsätta skicka hem pengar till familjen gör att många biter ihop och fortsätter, trots att deras liv i Dubai är ett helvete. En del kvinnor står hellre ut med att bli behandlade dåligt, kanske till och med att utsättas för sexuella övergrepp, än sviker sin familj och tvingas låna pengar för att kunna ta sig hem.

    Här i Sverige åker människor till Norge för att tjäna mer pengar och då är det betydligt mer säkrare än Dubai. I Norge finns det bemanningsföretag som till exempel Helsenor, ett företag som handlar om hälsa och vård. Om man kontaktar dom så hittar dom lediga jobb åt dig.

    Källor:
    Dubai är ett väldigt rikt land
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Dubai

    Innan gäst arbetaren reser iväg
    http://fonstret.se/arkivet/2009-1/artikel1.html

    Helsenor
    http://www.helsenor.no/

    /sara Ali

    SvaraRadera
  3. Det påminner mig om bärplockarna från thailand som råkade illa ut i Sverige sommaren och hösten 2009. Med drömmen om att tjäna pengar gav de upp sitt liv i Thailand, sålde sina tillhörigheter och lånade pengar för att kunna åka till Sverige och plocka bär. Arbetsgivaren sa att det endast skulle ta tio dagar att tjäna ihop alla de pengar de lånat. Crika 200 thailändare flög till Sverige redo för att plocka bär i de svenska skogarna. Problemet var bara att det knappt fanns några bär i de svenska skogarna. När thailändarna arbetat i onödan i veckor och inte ens fått ihop hälften av sina skulder började de strejka. Det finns rättigheter för gästarbetare angående lön, arbetstid och anställningsbevis. De som kommer till Sverige för att arbeta vet ofta inte om rättigheterna och skriver inte på något avtal. Utan avtal har arbetsgivaren inte lovat något. Det finns rättigheter för gästarbetare angående lön, arbetstid och anställningsbevis. De som kommer till Sverige för att arbeta vet ofta inte om rättigheterna och skriver inte på något avtal. Utan avtal kan inte arbetsgivaren göra något och därför blir hela processen fel.
    http://www.dn.se/nyheter/sverige/uppror-bland-thailandska-barplockare-i-norrland
    http://www.av.se/teman/utstationering/arbetstillstand/
    // BEriar

    SvaraRadera