onsdag 23 mars 2011

Markförstöring

Eftersom klassen har bara 30 elever så blev det inget inlägg om markförstöring. Utgå från SP10d:s inlägg: http://rgsp10d.blogspot.com/2011/03/markforstoring.html. Gör kommentaren här dock.

4 kommentarer:

  1. Mycket av det som skrivits på stämmer. Ett exempel är en plats i nordöstra Botswana. Koloniala tjänstemän varnade då för ökenbildning och sa att det inte skulle gå att förbättra. Men efter fem år så började buskar växa och frukten från dessa buskar samlades ihop när det behövdes. Efter 15-30 år så har snåren av taggsbuskar tunnats ut och frön från en närliggande skog har börjat växa. Orådet har fått tillbaka sin artvariation och man kan odla lika bra nu som förr. Detta är ett bevis för att markförstöring går att lösa, och det vi behöver göra är att låta bli att odla samma mark allt för länge och att undvika giftiga bekämpningsmedel. Så har människor odlat i alla tider och det kan vi göra även idag.

    http://www.stockholmresilience.org/download/18.6b38234911d6cedb125800014337/Dahlberg+VE+2008.pdf

    Av: Gustav Eriksson NVSP10a

    SvaraRadera
  2. Det blev ett litet skrivfel. Exeplet med Botswana är inget exempel på att markförstöring är ett problem utan det är ett exempel på att det faktiskt finns en naturlig lösning på markförstöringen.

    SvaraRadera
  3. Nerbrytningen av organiska ämnen i marken ökar vid markförstöring, vilket leder till ökat utsläpp av växthusgaser. Markförstöring står för en fjärdedel av växthusgasutsläppen. Detta är ett stort och egentligen onödigt problem. Eftersom att man kan genom ökad kunskap och bra markvård minska utsläppen och till och med lagra växthusgaser i marken.

    Genom så kallad kolinlagring kan bönder binda kol i marken och på så sätt minska utsläppen av växthusgaser, öka skördeavkastningen och odlingsmarkens livslängd. Detta är alltså ett bättre alternativ än att låta jorden ”vila” i 15-30 år.


    http://www.unt.se/inc/print/marken-kan-lindra-klimathotet-223460-Default.aspx

    http://www.faonorden.se/start.asp?sida=11372

    Jenny Lilja

    SvaraRadera
  4. Jättebra skrivet båda kommentar 1 och 2 samt själva inlägget som hör ganska bra till ämnet ytterliggare.Jag håller med er i stort sätt. Därmed skulle jag gärna vilja ta fram att Markförstöring verkligen är ett viktigt social och ekonomiskt problem och en avgörande faktor för bedömning av ekosystemens hälsa och funktion. Lösning. Uppskattningar av erosion är viktiga frågor av mark och vatten, inklusive avlagring transport och lagring i lågländerna, reservoarer, flodmynningar, och bevattning och system vattenkraft.

    Jorderosion priser i Asien, Afrika och Sydamerika beräknas vara ungefär dubbelt så hög som i USA. FAO uppskattar att 140 miljoner hektar av hög kvalitet mark, främst i Afrika och Asien, kommer att försämras av 2010, om inte bättre metoder för markanvändning antas.

    Dessutom tycker att det är även lite försent för att kunna göra något åt saken på ett effektivt sätt, men det finns eller kan finnas nya bättre metoder som kan vara mycket mer omfattande.

    FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation - FAO, meddelar nuförtiden att markförstöringen ökar i många delar av världen, enligt en studie som bygger på data som inhämtats under ett 20-års period.

    Studien visar att markdegraderingen fortsätter att vara en prioriterad fråga men behöver mer uppmärksamhet av individer, samhällen och regeringar.

    Källor:
    www.faonorden.se/start.asp?sida=10642
    http://www-vaxten.slu.se/marken/markfrst.htm
    / Ahmet Tan

    SvaraRadera