tisdag 22 mars 2011

Sverige och migration

Sverige 1930 - future


Den stora utvandringen är över och migrationsnettot skiftar till positivt. Sveriges industri som står hel och ren efter andra världskriget spirar och dess fabriksvisslor ljuder efter arbetskraft. Buss- och båtlaster med nya rekryter från b.la Finland, Jugoslavien och Grekland blir den första stora invandringen till Sverige. Kulmen nås 1970 med 77000 arbetare. Efter 1972 minskade industrins behov av nya arbetare och arbetsinvandringen stoppades. För de som ville flytta till Sverige krävde myndigheterna nu arbetstillstånd, däremot kunde alla flyktingar få både uppehålls- och arbetstillstånd och fick någon i familjen stanna fick resten det med, sk. familjeanknytning.

Majoriteten av invandrare till Sverige blir nu flyktingar. Flykting är du om du förföljs på grund av din ras, nationalitet, samhällsgrupp, religion eller politisk uppfattning och då är du tillräknad en fristad hos de länder som skrivit under Genèvekonventionen. De som flydde undan högerdiktaturen i Latinamerika blev den första flyktingvågen i Sverige. Kommande vågor blev från Vietnam till följd av kommunistregimen och det på många sätt skärrade mellanöstern. På 1990-talet kom många flyktingar till följd av Balkankrigen och sedan USA:s anfall mot Irak 2003 har irakier varit den största invandrargruppen.

De sämre förhållandena i världen i.o.m finanskrisen och vanlig hederlig svensk främlingsfientlighet, som växer som en respons till den ökade invandringen, banar vägen för SverigeDemokraterna. Som med sin nuvarande vågmästarroll och sin med säkerhet påökade klunga med bundsförvanter de kommande åren kommer att spela en viktig roll i Sveriges flykting- och invandrarpolitik.

Migration kommer aldrig att bli en komplikationsfri process, men i teorin gäller det att täppa till klyftan av okunskap mellan immigranter och den ursprungliga befolkning och att immigranter måste få ta del i beslutsprocessen.

Studier visar att Sverige återigen kommer att behöva en arbetsinvandring, snart ser vi väll ABB rusta upp sina rekryteringsbussar.


Cirkulär migration


När migranter återvänder till sina ursprungsländer för de med sig nya kunskaper och erfarenheter som kan hjälpa landets utveckling speciellt genom att minska negativ migration som Brain Drain. När länder aktivt försöker hitta lösningar för att underlätta migranters rörelse mellan ursprungsländer och mottagarländer kallas det cirkulär migration.


Ombytta roller


Välfärdssamhället Sverige som vi känner det idag var i en helt annan situation bara 100-150 år tillbaka i tiden. Många utvandrade för att söka lycka någon annan stans. Främst då till USA, det nya landet, dit 1 miljon svenskar tog den långa båtfärden över atlanten. Av de som emigrerade återvände 200000.


Tråkiga siffror och tradig fakta


Det invandrar i genomsnitt 60000 människor varje år till Sverige. Utvandrar gör ca 30000 människor. Svenskt medborgarskap beviljas varje år till 30000 sökande. En halv miljon utländska medborgare är bosatta i Sverige och lite över en miljon är födda utomlands.

Fram till 1950 hade man i Sverige gradvis flyttat längre norrut, men efter urbanisering sökte sig människor till tätorterna och industrierna i södra Sverige.



http://www.immi.se/irf/program.htm

http://www.sweden.gov.se/sb/d/9685/a/90355

http://www.scb.se/statistik/_publikationer/BE0701_1950I02_BR_BE51ST0405.pdf

http://www.dn.se/nyheter/valet-2010/detta-vill-sverigedemokraterna

3 kommentarer:

  1. Efter att ha läst igenom detta inlägg skriven av Anonym Törnros, så bestämde jag mig för att skriva lite om hur invandrarna kan bidra till det svenska samhället.

    Genom att ha öppnare gränser lockar Sverige till sig ett stort antal invandrare från hela världen. En stor del av invandrarna som är flyktingar från t. ex mellanöstern har kunskap som kan användas för att försörja sig själva här i Sverige, men dom får ingen chans för att göra detta. Efter ett antal år går flera hundra tusen svenskar i pension, vilket ger andra chansen att få jobba.
    Om Sverige inte tog emot invandrare, skulle det kanske inte finnas människor som jobbar efter att en stor del av befolkningen pensionerat sig. För att det svenska välfärdssystemet skall funka måste Sverige då ta emot invandrare som jobbar, och betalar skatt så att t. Ex räntan hålls på en låg nivå.

    Historiskt sett har invandrare, som Anonym Törnros sa, hjälpt den svenska ekonomin.


    Bye Mikey!

    Karzan Botani

    http://www.dn.se/debatt/fler-invandrare-raddar-svenska-valfardsstaten

    http://www.skl.se/press/debattartiklar/debattartiklar_2010/invandring_gynnar_tillvaxt

    SvaraRadera
  2. Man försöker just nu att ändra på lagarna som handlar om cirkulär migration eller om att studera i Sverige. Eftersom att det är mycket folk som vill studera i Sverige, och framför allt är det bra för vårt land, så ska man ändra lite för studenterna. Bland annat ska studenten få ta med sig en familjemedlem som under vistelsen i Sverige ska få ett arbetstillstånd så man slipper flytta själv. Det är bra för både den medtagna familjemedlemmen och landet den kommer ifrån eftersom under tiden man arbetar utvecklar man sig i arbetet vilket är bra för hemlandet.
    Det finns även andra positiva fördelar med invandring. Invandringen i Sverige bara ökar och ökar, och om några år kan 200 000 människor invandra per år. Då kommer det vara dubbelt så många som invandrar än som föds i Sverige varje år och det menar man på att man måste ta vara på eftersom arbets kraft i åldrarna i 20-30 år kommer behövas i framtiden. En stor del av Sveriges befolkning pensioneras inom en snar framtid och då behövs alla för att hålla ekonomin uppe.


    http://www.regeringen.se/sb/d/14483/a/165285

    http://www.dn.se/debatt/invandring-viktigare-for-sverige-an-barnafodande

    Av: Joakim Langelaar

    SvaraRadera
  3. Jag tänkte skriva om att Sverige är beroende av invandring för att öka befolkningstillväxten. Det föds för få barn per kvinna i nuläget för att kunna reproducera befolkningen utan invandring. Utan invandring skulle Sveriges totala befolkning minska under den senaste tiden. Även större städer i Sverige som t.ex. Göteborg eller Malmö skulle uppleva en befolkningsminskning. Det var nog allt jag ville tilläga.

    // Anetta Raczynska

    Källor:

    Geoboken

    http://www.migrationsinfo.se/demografi/befolkningstillvaxt/

    http://www.dn.se/debatt/invandring-viktigare-for-sverige-an-barnafodande

    SvaraRadera