måndag 21 mars 2011

Befolkningspyramid


En befolkningspyramid är ett slags diagram som visar befolkningen för ett land. Den visar hur många procent som är män respektive kvinnor i ett land, den visar också hur många procent som tillhör vilken åldersklass. Den kan också visa i antal hur många människor som bor i ett land. Utifrån dessa befolkningspyramider kan man räkna ut på ett ungefär hur landets befolkning kommer att se ut i framtiden. Man kan räkna befolkningen för 35 år fram eftersom de som ska föda barn redan är födda.
Om man utgår ifrån till exempel Angolas befolkningspyramid kan man se att landet är inne i en snabb befolkningsökning. Var femte år är befolkningspyramiden för Angola större än den förra. Det är typiskt för ett land med snabbt ökande befolkningen att befolkningspyramiden verkligen har en form av pyramid.
Befolkningspyramiderna kan ha olika former. Brasiliens befolkningspyramid till exempel liknar ett hus och detta innebär att den är stationär. Alltså händer det inget med befolkningen längre, den har stannat och ökar inte. För Indonesien gäller samma sak bara att den ligger 10 år efter. Indonesiens befolkningspyramid följer Brasiliens spår.
När en befolkning börjar minska kallas det för en regressiv pyramid. När man talar om befolkningspyramider finns det även något som kallas för spindel. Det innebär att en viss åldersklass har en utbuktning i pyramiden. Till exempel i Sverige föddes det väldigt många under andra världskriget så under 2005 när en mätning gjordes var åldersgruppen 55-59 år störst. En till utbuktning är åldersgruppen mellan 40-44 år dvs. det som föddes under andra världskrigets barn. Den åldersklassen är också en av den största på grund av invandringen. Strax efter den ligger den största åldersklassen 10-14 åringar. Alltså 40-44 åringarnas barn.
Ibland kan kvinnorna föda färre barn än vad reproduktionstalet säger och då startar en regressiv befolkningspyramid. Reproduktionstal innebär de antal barn en kvinna måste föda för att invånarantalet inte ska bli oförändrad.
Källor:


3 kommentarer:

  1. Jag skulle vilja tillägga att man med hjälp av en befolkningspyramid kan urskilja förändringar eller avvikelser i åldersfördelningen. Genom detta så kan man se hur stor efterfrågan på utbildning eller av ålderdomshem kommer bli. Sedan har vi Mortaliteten som påverkar alla åldrar och båda könen. Mortaliteten är likadan i alla samhällen och i teorin att de som är yngst (bebisar) till de som är äldst har högst sannolikhet att dö. Sedan så finns Fertiliteten som bara påverkar befolkningspyramiden i botten men dessa effekter följer ändå med uppåt i åldersklasserna. Om vi nu säger att födelsetalet skulle minska så kommer detta att resultera att den drabbade åldersgenerationen alltid kommer att vara färre. Detta var allt från mig!

    www.learning4sharing.nu/befolkningspyramid-240033.html

    www.his.se/pagefiles/2889/befolkningspyramider.doc

    Selma

    SvaraRadera
  2. Jag skulle vilja lyfta fram procentskillnaderna mellan könen. Skillnaderna är inte stora men man kan se att i unga åldrar är kvinnorna färre än männen i de flesta länder. Detta beror bland annat på att många kvinnor dör i samband med förlossning, detta kan man främst se i länder som inte har utvecklad sjukvård. En annan faktor är könsselektiva aborter(en pojke är ibland mer önskvärd än en flicka).
    När invånarna börjar komma upp 50-60års åldern så ändras dock detta, och kvinnorna blir de som är flest. Detta beror på att kvinnorna i snitt har en högre livslängd än männen.
    Emma Larsson

    GEO - boken s114-117
    http://www.amnesty.se/kampanj/fattigdom-enrattighetsfraga/modradodlighet/
    http://www.sida.se/OmVarlden/Varlden/Briefing/Abort-av-flickfoster-okar-dramatiskt/
    http://en.wikipedia.org/wiki/Sex-selective_abortion

    SvaraRadera
  3. Jag vill förklara vad som händer när befolkningspyramiden får en sk ”spindel” form. Detta sker antingen när en åldersklass är jämförelsevis stor eller liten. Ett exempel är i Japan som just nu upplever sin snabbaste befolkningsminskning sedan 2:dra världskriget. Allt mindre nyfödda barn gör att medelåldern höjts drastiskt de senaste åren. År 2050 beräknas japans 124 miljoner invånare ha minskat med ¼ och 40 % av befolkningen kommer att befinna sig i pensionsåldern. En sådan sak sätter stor press på den generation som ska komma att försörja landet och det värkar påfrestande på ekonomin. För att vända denna negativa trend har myndigheterna infört barnbidrag och hoppas att på så sätt kunna öka barnafödandet. Man kan fråga sig varför allt detta händer just i Japan? En förklaring är önskan att bevara landets kultur och rädslan för kriminalitet har lett till att man inte accepterat arbetskraftsinvandring till skillnad från Europa och USA. Detta i kombination med bristande stöd från myndigheter och en växande skara kvinnor och män som sätter karriär framför familjeliv har ger stora konsekvenser. Slutsatsen man kan dra av detta är att barnafödande och invandring är viktiga byggstenar i ett lands ekonomi.

    Källor:
    Sveriges Radio: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3346347
    Dagens PS: http://www.dagensps.se/artiklar/kronikor/import/steni/legacy/15759/index.xml Bild: http://s2ochekonomin.files.wordpress.com/2009/05/2035.png?w=501&h=251

    //Mathilda

    SvaraRadera