onsdag 23 mars 2011

Brain Drain/Brain Gain

Eftersom inget inlägg inkommit, utgå från SP10d:s inlägg: http://rgsp10d.blogspot.com/2011/03/brain-draingain.html

3 kommentarer:

  1. Man tänker inte på hur stor roll de som flyttar hit och utbildar sig – invandrarna – har på samhället. När invandrarna flyttar hit, utbildar sig och sedan kanske stannar kvar så börjar de arbeta. En stor del av företagens framgång kan då vara på grund av att invandrarna flyttade hit och får utbildning. Ett exempel på detta är företaget Silicon Valley som säger att invandrarna har haft en avgörande roll på företagets framgång.

    http://www.svensktnaringsliv.se/kommentaren/invandrare-ar-foretagsamma-manniskor_13445.html
    http://www.esbri.se/artikel_visa.asp?id=980

    Av: Fredrik Thylin

    SvaraRadera
  2. Trots att invandrare tillför mycket till det svenska samhället idag skulle man kunna utnyttja deras kompetens ännu bättre om inte företagen var så dåliga på det. Många svenska företag påstår att man inte kan hitta kompetenta människor att anställa, samtidigt som man varnar för en kommande arbetskraftsbrist. Men genom att många människor med invandrarnamn väljs bort redan när de söker jobb så finns lösningen ofta hos företagen själva. Även om en invandrare har samma meriter som en svensk så får svensken oftast jobbet ändå. Man läser även ofta i tidningarna om människor med invandrarbakgrund som sökt hundratalsjobb och inte ens blivit kallad till intervju.

    Det var även en sak i själva blogginlägget som gjorde mig lite fundersam. ”Sverige betalar för en enstaka doktorand med fullbordad utbildning 4 miljoner kronor och Afrika har betalat 4 miljarder kronor p.g.a. Brain Drain.” Enligt wikipedia är det ca 4 miljarder dollar som Afrika spenderar årligen för utbildning av 150 000 doktorander. Dessutom förstår jag inte riktigt heller vad det är som författaren försöker jämföra.

    Henning Bergström

    Källor:

    http://www.rekryteringskanalen.se/Jobbnyheter/enorm-brist-bygg-ingenjorer-it-data.html

    http://www.arbetsmarknaden.se/Article.aspx?a=74373&c=37205

    SvaraRadera
  3. Brain Drain/Brain Gain
    Migration är ett normalt förekommande fenomen idag vare sig den är ofrivillig eller frivillig. i stor mängd forskning har gjorts om den ofrivilliga flyktingmigrationen men ytterst lite forskning har fokuserat på den frivilliga migrationen, då i synnerhet gällande högutbildade människor med special skicklighet. Vi har begränsat oss till att studera de mer effektiva skälen till inflödet av utländsk kompetens, vilka anses vara lättare för en stat att påverka. Vidare så har vi fokuserat oss mot de individer som anses vara högutbildade eller inneha en speciell lockande kompetens.
    källor:www.katallaxi.se/2010/.../brain-gain-i-stallet-for-brain-drain/
    http://www.rekryteringskanalen.se/Jobbnyheter/enorm-brist-bygg-ingenjorer-it-data.html
    av Hawta Lak

    SvaraRadera