tisdag 22 mars 2011

Sexuell och reproduktiv hälsa

I många fattiga länder innebär en graviditet och barnafödande stora hälsorisker. Varje år dör över 500 000 kvinnor i samband med förlossningar. Ca 20 miljoner kvinnor får även bestående men på grund av för många förlossningar. Dödligheten hos både modern och barnet ökar om modern får flera barn väldigt tätt. Många familjer tvingas på grund av den höga barnadödligheten skaffa många barn. Då ökar chanserna att ett av barnen överlever till vuxen ålder, får ett jobb och kan försörja föräldrarna när de blir gamla. Därför skaffar föräldrar barn som en sorts pensionsförsäkring. Genom att införa mödra- och barnhälsovård minskar man dödligheten och i fortsättningen antalet födda barn. Detta gynnar kvinnorna. Kvinnor med en utbildning blir värderade utefter den och inte efter antalet födda barn, därför får utbildade kvinnor färre barn.
Familjeplanering innefattar förmågan att planera, förhindra eller senarelägga barnafödandet. Familjeplaneringen byggs till stor del på kunskap om hur de olika könen fungerar, tillgång till preventivmedel och säkert sex. En annan viktig del är jämställdheten. Ett jämställt förhållande mellan könen är viktigt eftersom en kvinna ska få bestämma över sin egen kropp. Om mannen har en högre ställning kan han tvinga sin fru att föda precis så många barn han vill ha. Kvinnan har då inget att säga till om, trots att det är hennes kropp. Men det strävas efter ett mer jämlikt samhälle. År 1994 beslöts det på befolkningskonferensen i Kairo att de reproduktiva rättigheterna, det vill säga rätten att bestämma själv vilken partner och hur många barn man ska ha, och de sexuella rättigheterna, vilket är rätten att slippa diskriminering och övergrepp, ska ingå i de mänskliga rättigheterna.

/ Jenny Lilja

5 kommentarer:

  1. I ovanstående inlägget berättar sexuell och reproduktiv hälsa och dess rättigheter att varje kvinna eller flicka har möjligheter, rättigheter och förutsättningar att ha ett säkert sexualliv, och utan tvång, våld eller diskriminering kunna bestämma över sin egen kropp. Det är vanligt att dölja kunskap, samt diskriminering och förtryck när det gäller sexuell reproduktiv hälsa och rättigheter. För att kunna minska antalet kvinnor som dör i samband med graviditet eller förlossning krävs ökad kunskap om reproduktiv hälsa och familjeplanering. Med utbildade personaler vid förlossningar och bättre mödravård går det att minska antalet döda mödrar ännu mer. Samtidigt kan man även minska barndödligheten genom att ge mödrarna undervisning om hur de kan skydda sina barn och sin familjs hälsa.

    En viktig fråga inom sexuell och reproduktiv hälsa är att få bestämma med vem, när och hur en person vill ha sex när det gäller kvinnor. Ojämlika maktförhållanden mellan kön gör det faktiskt svårt för kvinnor och flickor också att förhandla sig till säkrare sex vilket är tydligt och klart att män vanligtvis har mer makt över sin egen kropp än vad kvinnor har.

    Inlägget verkar kopplat ganska bra till boken. Men en sak som jag gärna vill framställa och tydliggöra är att sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter till detta gäller inte bara varje kvinnas utan varje människas lika möjligheter, rättigheter och förutsättningar att ha ett säkert sexualliv och kunna bestämma över sin kropp utan tvång, våld och diskriminering.

    Källa: http://www.manskligarattigheter.gov.se/extra/pod/?id=70&module_instance=3&action=pod_show
    / Ahmet Tan

    SvaraRadera
  2. SEXUELL OCH REPRODUKTIV HÄLSA

    Som vi kan läsa i inlägget så är barn en slags "försäkring" för framtiden - desto fler barn man skaffar, desto större chans är det att ett av dem kan försörja dig när du är gammal. Kvinnor med låg utbildning föder i snitt fler barn än de med god utbildning, och det beror på just detta, de behöver en trygghet till framtiden. Med många barn är det en större chans att ett av dessa kan lyckas i livet och bli framgångsrik som vuxen. Detta barnafödande leder till massiva problem då över en halv kvinnor dör varje år till följd av en graviditet. Jag tycker och tror att en lösning på detta stora problem är gratis utbildning och vård i alla världens länder, fattiga som rika. Det skulle leda till att kvinnorna fick information om deras rättighet, om jämställdhet, och om preventivmedel. De skulle också få den utbildning som behövs för att slippa känna att de måste ha flera barn endast för att försäkra sig om ett långt liv med en stadig ekonomi. Om situationen var sådan skulle fler barn och mammor räddas från en tidig död.

    Källor:
    http://www.regeringen.se/sb/d/5433
    http://www.actionaid.se/omraden/kvinnor_och_flickor/girl_power/
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Millenniem%C3%A5len
    http://juridikflickan.blogg.se/2011/february/aven-utlandska-studenter-maste-fa-en-chans-at.html

    /Fanny Berglind Nvsp10a

    SvaraRadera
  3. Vad händer med den andra halvan av kvinnor, Fanny? ;-)

    SvaraRadera
  4. En halv miljon* kvinnor haha...

    SvaraRadera
  5. Om EU kunde satsa ännu mer pengar än vad dem gör idag på utbildning för sexuell och reproduktiv hälsa så skulle vi kunna rädda livet på många kvinnor och barn. För det är just vad hela det här problemet handlar om, okunskap. Om fler kvinnor skulle få chans till utbildning så skulle barnafödandet minska och därmed skulle fattigdomen också tillslut avta. Många av kvinnorna i de fattiga länderna blir utnyttjade av sina män till att föda fler och fler barn för att föra arvet vidare, det tycker jag är vansinnigt eftersom enligt mig så ska kvinnorna inte ses som något slags redskap eller verktyg till att få fler barn.

    I länken nedan kan du se de olika antalen av mödradödlighet i världen, där ser man att fattiga länder som Afghanistan, Somalia och Tchad är väldigt utsatta om man jämför med t.ex. vårt eget land Sverige. Detta beror förmodligen på dålig sjukvård och som Jenny skrev där uppe, att en kvinna fött alldeles för många barn än hon klarar av.

    http://www.globalis.se/Statistik/Moedradoedlighet#bars
    http://www.actionaid.se/omraden/kvinnor_och_flickor/girl_power/

    Sofie Kindmark NVSP10a

    SvaraRadera