söndag 27 mars 2011

Demografiska teorier




    Redan 1700-talet har man haft olika teorier om befolknings hållbarhet, om att vad som händer när det inte finns tillräckligt med resurser för befolkningen!?! Det finns två huvudsakliga teorier med två olika uppfattningar om befolknings hållbarhet. Den ena står Thomas Malthus för, och den andra står Esther Boserup för.


    Med den första teorin från Malthus menas att befolkningen ökar mycket snabbare än tillgången på livsmedel. Nämligen när livsmedlen inte räcker till drabbas befolkningen av svält och ökad dödlighet, och därmed återställs befolkning på en nivå där områdets produktionsförmåga räcker till. Då börjar befolkningen emellertid öka igen. Malthus var en engelsk präst och ekonom som levde på 1700-talet. Medan alla vetenskapsmännen tyckte att det var positivt med en stor befolkning stod han emot detta i en skrift från 1798. Han påstod att befolkningen ökade snabbare än vad produktionen på mat gjorde. Senare i mitten av 1900-talet kom hans idéer tillbaka med den nymalthusianska skolan där de åter nämnde teorin att jordens resurser var begränsade och ju fler människor desto större tryck på dessa begränsade. De trodde att man kan kunde förhindra detta världssvält och ständigt fattigdom genom att minska folkökningen, ” genom familjeplanering och barnbegränsning”. Men under Malthus livstid ansåg franska filosofer att det var fel att skylla fattigdomen och svälten på folkökningen, utan att det var ekonomiska och politiska skäl som stod bakom fattigdomen. På senare tid man kunnat bevisa det också att det går att kombinera folkökning med ökat välstånd.



    Malthus befolkningsteori


    Den andre teorin Esther Boserup, som var en dansk ekonom under 1960-talet står för. Esther bevisade igenom sin undersökning av historiska jordbrukssamhällen att det är befolkningens storlek som avgör tillgången på mat. Hon såg att en folkökning kunde leda till nya odlingsmetoder och ny teknik. Hon kom fram till att en folkökning kan sätta igång en teknisk utveckling och istället för svält leder en folkökning till överskott av livsmedel och ökad välfärd. Esther och hennes anhängare har en optimistisk syn på framtiden och människornas förmåga att anpassa sig till innovationer (nya idéer, produkter, tjänster osv.).






    Boserups befolkningsteori



    källor: Geo-boken, S. 131.


    http://www.ne.su.se/ed/pdf/32-5-adbt.pdf


    http://pluto.hive.no/pluto2003/espentan/NSM/Befolkning/


    Gholam Jafary/NVSP10a

    2 kommentarer:

    1. Thomas Malthus teori om att befolkningen ökar snabbare än vad produktionen av mat gör, kan man bara med sitt sunda förnuft konstatera att det är mycket möjligt. Det finns ju egentligen ingen gräns på barnafödandet i världen, men det finns en gräns för maten.

      I detta inlägg fick jag bara läsa om Malthus och Boserups teorier utifrån bokens perspektiv, alltså väldigt sakligt. Här kommer jag med lite information om vilken intressant betydelse u-länderna har i det hela, som också stärker Malthus befolkningsteori.

      Befolkningsökningen sker främst i de fattiga länderna, där det inte finns så stor tillgång på mat. Det kan ju tyckas dumt att det ploppar ut barn överallt där de sedan inte kan bli matade. Lösningen på detta är att man börjar med grunden, alltså minskar fattigdomen. De fattiga föräldrarna blir med barn på grund av att t.ex. religionen säger att man inte ska skydda sig, kunskaperna är inte tillräckliga, de behöver barnens arbetskraft eller att de skaffar många barn för att de med stor risk kommer dö tidigt.

      Om fattigdomen minskar kommer det alltså lösa detta problem och världens befolkningen kommer ner på ungefär samma nivå som matproduktionen, och man skapar balans.


      Källor:
      http://www.samhallskunskap.se/mil_befolkning.shtml
      http://sigurdhsson.org/portfolio/homework/Befolkningsokningen.pdf

      SvaraRadera
    2. Grundproblemet är att befolkningen växer geometriskt (1, 2, 4, 8, 16, o.s.v) medan matproduktionen bara kan växa arimetiskt (1, 2, 3, 4, 5, o.s.v). Befolkningsökning leder som sagt till försörjningsproblem och fattigdom.

      Man kan dock lösa problemen genom att genmanipulera maten.

      http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ringholm-raknar-orimligt_141130.svd

      http://sv.wikipedia.org/wiki/Genmanipulerad_mat

      /Gustav Eriksson NVSP10a

      SvaraRadera