måndag 21 mars 2011

Jämförelser mellan länderna


I Sverige har alla fått sitt eget personnummer och på så sätt har myndigheterna kontroll över befolkningens storlek. En folkberäkning i Sverige görs genom att Statistiska Centralbyrån samkör olika register. Men det är inte så lätt i alla länder. Där måste speciella folkräknare gå ut och räkna. Enligt FN borde man göra en folkräkning åtminstone vart tionde år. För nativitet, naturlig förökning, spädbarnsdödlighet medellivslängd osv. har Angola de högsta eller lägsta värdena. Sen kommer Indonesien, Brasilien och Sverige. Ett exempel på detta är värdena för spädbarnsdödlighet: Angola 185 ‰, Indonesien 34 ‰, Brasilien 24,7‰ och Sverige 2,8 ‰. Förut har Sverige, Indonesien och Brasilien haft samma demografiska värden som Angola har idag. Men Angola hade då ännu högre värden än idag. Spädbarnsdödligheten har till exempel legat på ungefär 250 ‰ i alla länder. Den medicinska utvecklingen och förbättrad livsmedelsförsörjning har gjort att dödligheten har sjunkit i alla länder. I Sverige är mortaliteten lägre än i Brasilien och Indonesien. Det är därför att i Sverige finns det mer äldre människor än i de andra länderna.Medellivslängden har ökat från 47 till 65 år mellan åren 1950 till 2005. I vissa områden har det blivit sämre under de senaste åren på grund av till exempel AIDS. Den förväntade livslängden ska förmodligen öka till 75 om 40 år. Fruktsamheten påverkar också befolkningstillväxt. För att befolkningen i Sverige varken ska öka eller minska måste reproduktionstalet ligga på 2,1 barn per kvinna. Nu är det 1,8 barn per kvinna. Om det kommer fortsätta så här under en längre tid kommer befolkningen i Sverige att minska, om man inte tittar på invandring. Migrationsnettot (invandringen minus utvandringen) kan vara positivt eller negativt. Migrationsnettot är positivt om det är fler som invandrar än som utvandrar och sådant migrationsnetto har både Angola och Sverige. Sveriges totala befolkning skulle minskas utan invandring. Det finns små kommuner i norr som utan invandring skulle inte klara befolkningstillväxten. Även större stader som t.ex. Göteborg skulle uppleva en befolkningsminskning utan invandringen.
Det finns många faktorer som påverkar befolkningstillväxten:
• Indirekta faktorer som: näringstillgång, sjukdomar, krig, hälsovård, födelse kontroll m.m.
• Direkta faktorer som: moralitet(dödstal) och nativitet(födelsetal)                                                     • Naturlig förökning, total förökning, emigration(utflytning), immigration(inflyttning)

Sveriges folkmängd uppnådde nio miljoner år 2004 och om ca 20 år beräknas folkmängden nå upp till 10 miljoner. Detta beror på invandring och på att föds fler än det dör.

av Anetta Raczynska

källor:boken"GEO", invandring, befolkningen:tillväxt, befolkningen i framtiden

3 kommentarer:

  1. I inlägget finns de allra mesta från boken med. Vill dock tillägga lite:
    Sverige har bra vård vilket leder till att det föds fler barn och nativiteten blir därmed högre, men eftersom Sverige är ett land med många äldre så är även mortaliteten högre än i t.ex. Brasilien och Indonesien. Den höga medelåldern i Sverige gör också att det är en mindre del av befolkningen som är i fertilitetsåldern, och därmed föds också färre barn. Det innebär också att det är allt färre som arbetar.
    Frågan är väl egentligen ifall en förändrad befolkningstillväxt (ökande eller minskande) nödvändigtvis är någonting negativt. I många delar av världen skulle ju en ökad befolkning innebära stora problem, men här i Sverige till exempel skulle ju detta inte vara ett problem, i alla fall inte till en viss gräns.


    http://politiskfilosofi.com/2009/11/03/den-fantastiska-krympande-befolkningstillvaxten/
    http://www.handelskammer.se/nyheter/%C3%A5ldrande-befolkning-oroar

    Emma Berg

    SvaraRadera
  2. När ett lands befolkning ökar eller minskar under längre tid påverkas landet på flera plan. Ibland är en ökning/minskning positiv medan det är vice versa i andra länder.
    Kina som har drygt 1,2 miljarder invånare vill försöka minska sin stora folkmängd. Därför har de sedan år 2002 en lag om att man endast får skaffa ett barn per familj. Det förekommer självklart undantag och det finns familjer med flera barn men de ges ofta straff som exempelvis minskade ekonomiska bidrag.
    En annan sida av denna lag är att det föds en hel del barn i ”hemlighet”. Det vill säga när barn föds utanför statliga sjukhus och då inte blir registrerade med ett personnummer.
    För att dessa familjer inte ska bli upptäckta av staten går många av de ”hemliga” barnen inte i skolan vilket skapar stora problem i framtiden inte bara för den enskilda individen utan för hela samhället.

    /Helena Gärdin


    Källor:
    Är de sant att man bara får ha ett barn i Kina?
    http://spa.118100.se/i+flesta+laget/184191

    Andra barnet hålls undan regeringen.
    http://alskadebeijing.blogspot.com/2005/12/ett-barn-i-kina.html

    Lagar, regler och konsekvenser.
    http://www.epochtimes.se/articles/2010/09/29/20005.html

    SvaraRadera
  3. Genom att Sverige har lag om att alla ska ha sitt eget personnummer. På så sätt har det koll på om mänskligheten minskar eller tvärtom. Dock i alla andra länder som Afrikanska länder har inte den framgång att räkna mänsklighet genom att det inträffar en oväntad händelse, Som krig, invandring eller svält .Kan de se om humanitet har minskat eller ökat. I Burundi är det mest död som inträffar och lite invandring. Vilket gör så att det inte inträffar en befolkningsökning och detta kan bero på att landet inte har medicin utveckling och fattigdom. Landet är oppositionen till Sverige .


    Källor: det mesta står även i Geo boken

    http://www.historycentral.com/nationbynation/Burundi/Population.html
    Christa Ndayishimiye

    SvaraRadera